tisdag 28 augusti 2012

"Justitia" Skrivuppgift 2

Justitia
På er so-lektion skulle ni i grupp diskutera och prata om bilden av Justitia. Vad såg ni på bilden? Vad tänkte ni när ni såg den? Vad tror ni denna bild betyder?

Ni har börjat läsa om rättsystemet och rättsskipning i Sverige i er So-bok. Ni har fått lite mer kunskap om den svenska rättsystemet nu än vad ni hade när ni såg bilden för första gången.

Med den nya kunskap och de nya begrepp ni har lärt er ska ni nu skriva en beskrivande och förklarande text om bilden av Justitia.

Lektionsmål:

Ämnesmål: Förstå hur bilden av Justitia symboliserar ett demokratiskt rättssystem (so)
Språkmål: Kunna skriva en beskrivande text där du beskriver vad du ser på bilden och förklara vad det du ser kan betyda och sedan dra slutsatser till det svenska rättsystemet.

Följ instruktionen nedan till punkt och pricka:

1. Studera bilden. Vem ser du? Vad ser du? Beskriv det du ser i skrift.
2. Läs texten. klicka på länken http://sv.wikipedia.org/wiki/Justitia
2. Vad tror du utifrån det du läst i din so-bok och i texten ovan dessa saker du har sett betyder. Förklara! Hur kan bilden förstås utifrån det svenska rättsystemet? Skriv din text i ett worddokument som du sedan kopierar in i kommentarfältet.

Mall för beskrivande och förklarande text:

"Justitia"

Bilden ovan föreställer............................ Hon är ........................................................Hon avbildas med................................................................................................................ Dessutom ser man ..............................................................................................  Justitia är en symbol för ............................................................................................................................................... Ögonbindeln, ............. och .................... symboliserar................................................................ Detta betyder att ................................................................................................................... Det svenska rättväsendet bygger alltså på .........................................................................................................


Lycka till!


54 kommentarer:

  1. "Justitia"

    Bilden ovan föreställer en kvinna som repensenterar lag och rätt. Hon är en kinna som håller ett svärd i ena handen och en våg i den andra och hon har en bindel runt sina ögon. Hon avbildas med att hon visar att alla är lika kvitar hur mycket pengar man har eller makt alla ska bhandlas med lika mycket respekt. Dessutom ser man att hon att hon är en symbol för för att bhandlas med lika myket respet som alla. Justitia är en symbol för lag och rätt och fast du har en ska som gör att du inte kan göra allt ska du en då inte bli mobad eller kränkt av någon. Ögonbindeln, svärdet och vågen symboliserar makt straf och bhandlas med sama respekt som alla och ögon bilden står för att om du kan inte se eller har nåt anat fell så ska du bhandlas som alla andra. Detta betyder att alla ska bhandlas lika och och få sama resket som alla andra. Det svenska rättväsendet bygger alltså på att följa alla regler bhandla alla som de vill. Du ska vara ge lika mycket respekt som alla andra fast dem kanske inte kan se eller kan inte gå eller har problem med nåt annat att få lika mycket respekt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jim, du har lyckats få med många viktiga saker i din beskrivning och förklaring av bilden. Du beskriver vad du har sett på bilden och vad de olika sakerna står för. Jag skulle dock vilja att du hade utvecklat vad det svenska rättsväsendet står för. När du skriver "följa alla regler och behandla alla som de vill" förstår jag inte riktigt hur du menar. Jag vet inte riktig vad du menar med den sista meningen. Kanske du kan berätta för mig så hjälper jag dig att formulera om :)

      Radera
    2. jim du har en bra text om justita.den förklarar mycket om ögonbinde och symbolen.du har många viktiga saker i din beskrivning och förklaring av bilden.Du beskriver vad du har sett på bilden och vad de olika sakerna står för.Du har ett väldigt bra språk.

      Radera
  2. Justitia"

    Bilden ovan föreställer en kvinna som håller ett svärd och en vågg . Hon är bindad för ögonen och sträcker ut sina händer . Hon avbildas med frihetsgudinan som finns i USA och det finns också en liten i Paris Dessutom ser man att hon är mörk hårig . Justitia är en symbol för fred. Ögonbindeln, och symboliserar rättvissa och att alla är lika värda . Detta betyder att man ska inte behandla någon illa . Det svenska rättväsendet bygger alltså på att alla är lika mycket världa .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marcus, du har flera viktiga saker i din text, trots att den är väldigt kort. Du har lyckats med hjälp av bilden dra slutsatser vad det svenska rättssamhället bygger på. Bravo! Dock vill jag veta vad du menar med meningen "Hon avbildas med frihetsgudinnan som finns i USA" samt vad du menar med "Ögonbindeln, och symboliserar rättvisa och att alla är lika mycket värda." Förklara för mig hur du menar så hjälps vi åt att formulera om:)

      Radera
  3. Bilden ovan föreställer en kvinna med en våg och svärd. Hon är en kvinna.Hon avbildas med en svärd och en ögonbinde och en våg. Dessutom ser man vit lång klänning och blond hår Justitia är en symbol för fred. Ögonbindeln, betyder likvärdig och rättvisa.symboliserar allas likheter under lagarna. Detta betyder att hon står får lag,brott,straff,likheter och vår samhälle. Det svenska rättväsendet bygger alltså på nya frihets gudinnor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din text, Karim. Du har beskrivit alla saker väl samt förklarat vad ögonbindeln står för. Jag skulle gärna vilja veta vad de övriga sakerna betyder. Dessutom vill jag veta vad du menar med "det svenska rättsväsendet bygger alltså på nya frihets gudinnor." Förklara detta för mig när vi träffas nästa gång :)

      Radera
    2. karim du har en bra text om Justita. Den förklarar mycket om Justitas ögonbindel symboliserar alla är licka värda och rättvisa. Men du har inte skrivit om svärdet eller om vågen symboliserar om. Det bårde du skriva om tills nästa gång. Jag fattar inte ricktigt den sista meningen kan du skriva om den meningen tack och ha det så bra.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din text, Aysar. Du har ett väldigt bra språk. Du har beskrivit alla sakerna du sett på bilden samt förklarat vad de betyder. Så långt bra. Jag skulle dock gärna vilja se att du utvecklade den sista meningen lite mer. vad menar du? Hur kan du dra denna slutsatsen? Var du läst att hon är en frihetsgudinna? Berätta och förklara för mig nästa gång vi ses :)

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Justitia

    Justitia symboliserar om lag och rätt eftersom hon är rättvisans gudinna. Justitia är en person av juridiken, lagen och rättvisan. I högra handen håller Justitia ett svärd, i den vänstra handen har hon en balansvåg. Hon har dessutom också en ögonbindelse. Ögonbindeln står för att det spelar ingen roll vem som ska få sitt straff. Svärdet står för makt, balansvågen står för rättvisa och väger argumenten för eller emot. Justitia bär en vit klänning och står på en tröskel. När hon går över tröskeln så betyder det att hon ska ge sin dom. Justitia brukar finnas som en staty utanför eller i domstolar. Justitia symboliserar lag och rätt. Det svenska rättsystemet bygger alltså på rättvisa och likhet inför lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Thien Vien. Du har skrivit en mycket bra text. Den är sammanhållen och där finns inga tankeluckor. Du har följt genrens mönster och språk på ett levande sätt.Du varierar meningsbyggnaden, vilket gör att texten flyter när man läser.Du har också en variation när det gäller ordval och uttryck. Du visar även att du kan hantera olika sorters källor. Du har kommit långt i din skrivutveckling.

      Ingen komplettering behövs.

      Radera
  7. Aysars uppgift

    Justita:

    Bilden ovan föreställer en kvinna med en balansvåg i ena handen och ett svärd i andra handen. Hon heter Justitia.Hon är rättvisans gudinna, hon liknar frihets gudinnan med utseendet. Hon håller i saker som Justitia också klädstillen är ganska lika.
    Dessutom ser man att hon har en vit lång klänning på sig och en ögonbindel runt ögonen. Justitia är en symbol för rättvisan. Ögonbindel symboliseras för allas likhet under lagarna, svärdet är en symbol för makt och balansvågen står för rättvisa.
    Det svenska rättväsendet bygger på att alla ska vara lika värda.

    SvaraRadera
  8. Rehabs uppgift!!

    "Justitia"

    Bilden ovan föreställerer en kvinna som heter Justitia. Hon är en gudinna/Domare. Hon avbildas med en balansvåg i den finns det små delar av världen. Dessutom ser man en kvinna, ett svärd, en våg, en ögonbindel, hon står på en tröskel och hon har på sig en lång klänning Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, en våg och ett svärd symboliserar makt, lika inför lagen, hon väger argumenten för eller emot. Det svenska rättväsendet bygger alltså på rättvisa och lika inför lagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra!

      Du är rätt tydlig om vad du har skrivit. Vad menar du med hon avbildas med en balansvåg i den finns det små delar av världen?
      Tycker ändå bra jobbat!

      Radera
    2. Tack Badiaa!

      Jag menar att i balansvågen finns det små delar av världen dem delarna betyder respekten, alla är lika mycket värda och om man är svart eller vit då ska man ha lika mycket respekt.

      Radera
    3. du skrev bra , och bra jobbat ! <3

      Radera
  9. Bra jobbat, Rehab. Din text är överlag klar och tydlig men jag undrar över en sak. När du skriver att i balansvågen finns små delar av världen hur menar du då. Kan du förklara vad du menar med detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar att i balansvågen finns det små delar av världen dem delarna betyder respekten, alla är lika mycket värda och om man är svart eller vit då ska man ha lika mycket respekt

      Radera
    2. Fint skrivet, Rehab. Poetiskt.

      Radera
  10. Bilden ovan föreställer en kvinna som heter justitia. Hon är en gudinna. Hon avbildas med en svärd i handen, en balansvåg i den andra handen och ögonbindel. Dessutom ser man att hon går över en tröskel. Svärden förställer makt de betyder att alla har rätt att bestämma, Ögonbindeln betyder att hon bryr sig inte om man är rik eller fattig, svart eller vit och vågen betyder att alla ska följa reglerna och det ska vara samma straff för alla. Ögonbindeln symboliserar att hon bryr sig inte vad andra tycker. Det svenska rättväsendet bygger alltså på att alla är lika mycket värda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Tiba!

      Det var roligt att veta dina tankar. Jag tycker att din text hade en röd tråd, men en negativ sak är att du kunde fylla i mer med ord annars var den bra.

      Radera
    2. Tack Tiba för din text. Ditt språk är varierat.Vi behöver dock jobba bort lite talspråk. Vad är talspråk, Tiba? Man kan till stor del följa dina tankar. Du har klarat uppgiften väl. En sak vill jag dock veta: Vad menar du när du skriver "Svärden föreställer makt de betyder att alla har rätt att bestämma". Har alla rätt att bestämma? Kan du tänka igen om kanske formulera om.

      Bra jobbat!

      Radera
    3. Kan du även berätta vad tröskel betyder?

      Radera
  11. förbätrar "Justitia"

    Bilden ovan föreställeren kvinna som bär kläning på sig. Hon är en romisk gudina Hon avbildas med att hon har ett svärd i handen och i den andra en våg och hon har ögon bindel på sig. Dessutom ser man att hon håller på att gå över en tröskel på bilden. Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, svärdet och vågen symboliserar att hon ska inte se vem som får rätt, svärdet symboleserar makt och vågen är för rätt visa. Detta betyder att justitas är en kvina som handlar om lag och rätt och hon har en våg och ett svärd i händerna och en ögon bindel på sig. Det svenska rättväsendet bygger alltså på justitia.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bätte, Jim. Vill dock att du tänker igenom mening: "Detta betyder att justitias är en kvinna som handlar om lag och rätt..." KAn du formulera om? Kan du även förklara vad tröskeln betyder? Du upprepar i slutet svärdet, ögeonbindeln och vågen. Det behöver du inte så detta kan du ta bort.

      Gör du dessa justeringar, blir din text alldeles perfekt!

      Radera
  12. Bilden ovanför föreställer Justitia (även kallad lady justice). Justitia är en romersk gudinna som även är en symbol för lag och rätt världen över. Hon avbildas oftast som en kvinna som står på en tröskel på väg att sätta ner foten med en balansvåg och ett svärd i händerna. Balansvågen symboliserar straffet vilket betyder att man blir straffad när man gör en olaglig handling. Vågen symboliserar att allas åsikter är lika mycket värda. Hon brukas också att ha en ögonbindel på sig i modernare versioner. Ögonbindeln symboliserar att alla är lika inför lagen vare sig man år svart,handikappad,efterbliven eller något annat så blir alla lika behandlade inför lagen. Att hon är på väg att sätta ner foten symboliserar den slutgiltiga domen alltså vad straffet är. Hon symboliserar alltså grunderna av ett demokratiskt rättsväsen.

    Zaccarias

    Ps.förlåt ifall jag gjorde några stavfel gjorde uppgiften på mobilen.

    SvaraRadera
  13. Ahh! så tjusigt. Du har verkligen lyckats skriva en text på hög nivå, Zaccarias! Både innehållsmässigt och språkligt. Ditt språk är utmärkt och genreriktigt. Dessutom utvecklar du dina förklaraingar på ett mycket bra sätt som gör att man kan följa dina tankar. Två språkliga saker bara: det heter mer moderna och utvecklingsstörd, inte efterbliven.

    Än en gång. Fantastiskt!!!

    SvaraRadera
  14. förbätrar "Justitia" igen

    Bilden ovan föreställeren kvinna som har kläning på sig. Hon är en romersk gudina. Hon avbildas med ett svärd i handen och i den andra en våg och hon har ögonbindel på sig. Dessutom ser man att hon håller på att gå över en tröskel på bilden. Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, svärdet och vågen symboliserar att hon ska inte se vem som får rätt, svärdet symboleserar makt och vågen är för rätt visa. Tröskeln symboliserar att hon är redo för att ge sin dom. Detta betyder att alla har rätt till att behandlas lika. Det svenska rättväsendet bygger alltså på rättvisa.

    SvaraRadera
  15. Justitia
    Hon symboliserar rättvisa. Hon är grunden till nästan hela världens rättssystem. Hon är Justitia hon har format världen, ändrat vårt sätt att leva, att leva med rättvisa, frihet och demokrati.
    Ända sen romarnas tid har hon varit en rättvisans budbärare, svärdet representerar makt, ögonbindeln representerar att alla är lika värda under lagarna, vågen står för rättvisa. Hon är andledningen till att vi har möjlighet att rösta och vara oss själva delvis. Hon symboliserar helt enkelt att alla har rätt inför lagen. Vi får vara fria men så länge det inte påverkar människor negativt. Vi har alla rätt och lära men det beror på vad man lär sig men om det är något vi ska lära oss så är det historian om denna symbol och vad den representerar. Detta är Justitia.
    Av Adam Youssef Oliver Abenar till Hanna Stehagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket fint skrivit, Adam. Jag gillar verkligen hur du har löst uppgiften på ett sådant kreativt och självständigt sätt. Toppbetyg till dig!!!

      Jag undrar bara över två meningar i texten."Hon är Justitia. Hon har format världen, ändrat vårt sätt att leva..." och Hon är anledningen till att vi har möjlighet att rösta och vara oss själva delvis" Vad har du hämtat denna fakta? Hur vet du detta? Berätta för mig.

      Radera
  16. Bilden ovan föreställer en kvinna med en våg och svärd och en tröskel. Hon avbildas med en svärd och en ögonbinde och en våg och en tröskel. Dessutom ser man vit lång klänning och blond hår Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, betyder likvärdig och rättvisa och vågen betyder rättvisa,och svärdet betyder att hon har makt över att ge straff och tröskeln betyder att hon tar ett beslut. Hon symboliserar allas likheter under lagarna. Det betder att det svenska rättväsendet bygger på rättvisa.

    SvaraRadera
  17. marcus


    Justitia"

    Bilden ovan föreställer en kvinna som heter Justitia. Hon är den rättvisans gudinna. Hon avbildas med en balansvåg i ena handen och ett svärd i de andra. Dessutom ser man Justitia går över en tröskel det betyder att hon har tagit sitt beslut. Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, ska symbolisera allas likhet under lagarna, alltså att Justitia kan inte se vem som får rätt. Detta betyder att alla lika värda och att man inte ska behandla någon illa. Det svenska rättväsendet bygger alltså på att alla är lika värda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat, Marcus. Du är färdig :)

      Radera
  18. Bilden ovan föreställer en kvinna som heter Justitia. Hon är symbol för lag och rätt. hon avbildas med ett svärd. Dessutom ser man att justitia är ett symbol till lag och rätt. Justitia är en symbol är för lag och rätt.Ögonbindeln, svärd och våg. symboliserar svärd symboliserar till straff,våg symboliserar till att alla är lika värda och ögonbyndeln symboliserar till att om man är blind så har man endå rätt att säga sin rättighet,när hon har sitt ben över tröskeln så har hon tagit ett beslut..Detta betyder att domare/gudinna. Det svenska rättväsendet bygger alltså på lag och rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint Aya. Ta dock bort meningen "Dessutom ser man att Justitia är ett symbol för lag och rätt" Varför ska du det, tror du?

      Gå igneom grammatiken med en kompis.

      Radera
  19. Justitia

    Justitia är en romersk mytologisk gudinna som står för lag och rätt. Svärdet står för makt, som till exempel makten över att utdela ett straff, vågen för rättvisa, ögonbindeln för att alla är jämnlika. Det kvittar om du är färgad, vit eller funktionshindrad. Orsaken till att hon går över en tröskel är för att hon har tagit ett beslut om vilket straff personen ska få. Sammanfattningsvis bygger det svenska rättväsendet på lag och rätt, på domstolarnas makt, rättvisa och jämlikhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat på alla punkter. Ingen komplettering behövs :)

      Radera
  20. Justitia

    Bilden ovan föreställer en kvinna som representerar rättvisa, lag och rätt. Hon avbildas som en kvinna med ögonbindel som betyder juridiken lag och rättvisa, i högra handen håller hon ett svärd som betyder makt och i den vänstra handen håller hon en våg som betyder rättvisa. Justitia bär en klänning och står på en tröskel. När hon sätter sin fot på marken så betyder det att det är slut på orättvisa, det vill säga ingen rasism, hot, knark, mord och hedersmord. Det svenska rättväsendet bygger alltså på alla är lika inför lagen och rättvisa.

    SvaraRadera
  21. "Justitia"

    Bilden ovanför föreställer en kvinna som heter Justitia och på latin heter hon Lustitia och står för lag och rätt. Hon kallades rättvisans gudinna i romersk mytologi. Hon avbildas med en ögonbindel runt sina ögon, balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra handen. Dessutom ser man att hon står på en tröskel och det betyder att hon fattar sitt beslut och utdelar ett straff. Ögonbindeln som Justitian har på sig är en symbol för allas likheter under de lagarna vi har i världen, och svärdet står för makt och Balansvågen som Justitian oftast har symboliserar för rättvisa. Detta betyder att Justitia är en symbol för makt, rättvisa och likvärdighet. Det svenska rättväsendet bygger alltså på att alla är likavärda och och alla ska vara rättvisa.

    SvaraRadera
  22. Justitia

    Bilden ovan föreställer att Justitia rättvisans gudinna i romersk mytologi. Hon är en rättvisans gudinna. Hon avbildas med ett svärd i handen och i den andra handen håller hon i en balansvåg. Dessutom ser man att hon står över en tröskel. Justitia är en symbol för lag och rätt. Ögonbindeln, ska symboliseras allas likhet under lagarna, alltså att Justitia inte kan se vem som får rätt och balansvågen står för rättvisa, och svärdet är en symbol för makt. Detta betyder att alla är lika värda och alla ska behandla på samma sätt. Det svenska rättväsendet bygger alltså på att alla är lika värda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp. Riktig bra. Ingen komplettering behövs!

      Radera
  23. Ahmed text, del 1

    Jag ser en kvinna hon håller på en svärd och en gammal våg. Hon har på sig en lång klänning och hon har en mask i huvudet.

    SvaraRadera
  24. Precis Ahmed! Fortsätt bara skriv. Bra jobbat :)

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  26. Justitia
    Bilden ovan föreställer en kvinna som kallas Justitia. Hon är en gudinna från romersk mytologi. Hon avbildas med en kvinna som står upp och håller olika föremål som symboliserar saker. Dessutom ser man som en blå hinna runt Justitia som gör att hon ser ljusare mer hoppfullare. Justitia är en symbol för rättvisa, likhet, makt, och frihet. Ögonbindeln, svärdet och vågen symboliserar likheten, makt, och rättvisa. Detta betyder att balansvågen symboliserar rättvisa, ögon bindeln symboliserar rättvisa, som betyder att hon inte vet vem som får rätt. Det svenska rätt väsendet bygger alltså på Justitia. (Lag och Rätt)

    SvaraRadera